Adókedvezmény

A nyugdíjpénztári befizetéseket az állam rendkívüli adókedvezményekkel támogatja.

Az SZJA törvény értelmében a pénztártagok az önkéntes pénztárba befizetett összeg 20%-át igényelhetik vissza adókedvezményként. Az adókedvezmény csak a saját befizetés után jár. A munkáltató által fizetett tagdíj-hozzájárulás nem adóköteles jövedelem, és adókedvezmény sem jár utána.
Az igénybevehető adókedvezmény szabályozása és feltételei 2014. évtől alapvetően változtak és egyszerűsödtek. A tájékoztató végén megtalálja a 2013. évvégéig érvényben lévő szabályozást is.

"Az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat alapján érvényesíthető összes kedvezmény nem haladhatja meg az adóévben a 150.000 forintot, függetlenül attól, hogy a magánszemély mikor tölti be a rá irányadó öregségi nyugdíj-korhatárt, illetve attól, hogy egy vagy két (akár eltérő típusú) pénztárba teljesít-e befizetést (...)." (hvg ADÓ 2014. különszám).

"Ha a magánszemély az adója meghatározott részének átutalásáról önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatban és nyugdíj-biztosítási nyilatkozatban is rendelkezik, az adóhatóság által átutalt összeg (együttesen) nem haladhatja meg a 280 ezer forintot." (SZJA törvény 44/d §)

Az adókedvezmény érvényesítése mellett a többletbefizetéssel természetesen nő az egyéni megtakarításuk is.

Az adókedvezményt az adóbevallásnál lehet visszaigényelni vagy önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári számlaszámra - csak egy önkéntes pénztári számlaszám adható meg, nem lehet megosztani az adókedvezményt több számla között! (Az adókedvezmény a tag nevére szóló egyéni számlára kerül jóváírásra a megadott önkéntes pénztárnál).

Frissítve: 2016. január

 

 

Copyright © 2018 - Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár